Onze materialen

Goud
Al onze sieraden zijn van 14 karaat goud alleen bij onze trouwringen kun je keuze maken uit verschillende gehalten goud.
Fijngoud/puur goud (999). Fijngoud of 24K goud bestaat uit 999 (99,9%) delen goud van de 1000 delen. Fijngoud is van nature erg zacht en nauwelijks geschikt om sieraden van te maken, aangezien het erg buigzaam is en zeer krasgevoelig.
22 karaat goud (916). Bij 22 karaats goud (91,6% zuiver goud) gaat het vaak om Chinese of Aziatische sieraden. Door het hoge goudgehalte zijn ze relatief zacht en hebben een intense gele kleur. De aanduiding (…) zijn terug te vinden in de ringen.
18 karaat goud (750). Sieraden van 18 karaats goud (75% zuiver goud)) worden vaak gekocht in het buitenland, Zuideuropese en zuidamerikaanse landen hebben vaak een voorkeur voor 18 karaats gouden juwelen. Die zijn iets geliger en ‘warmer’ van kleur dan de wat lichtere sieraden van bv 14K.
14 karaat goud (585). Goud met de aanduiding 14 karaat (58,5% zuiver goud) is het meest voorkomende gehalte in nederland. Deze legering is wat bleker dan bij de hogere goudgehaltes. Bij witgoud is er echter geen verschil waarneembaar.
9 karaat (375). Sieraden met een aanduiding 9 karaat (37,5% fijn goud) mag officieel geen goud worden genoemd in Nederland. In Duitsland, Engeland en veel andere landen, echter wel en is het een veel voorkomende legering voor sieraden. het “geelgoud” is vaak wat wat warmer van kleur aangezien er meer koper wordt gebruikt in deze legering.
De “witgoud” legering is qua kleur identiek aan 14 karaat ringen. Dit komt o.a door het edelmetaal palladium (> 10%) wat wij in de legering verwerken.
8 karaat (333). Idem als 9 karaat legering echter met 33,3% fijngoud.
Doordat goud van nature zacht is zullen er altijd beschadigingen van buitenaf optreden, indien het sieraad met hardere materialen in aanraking komt. Dit is van toepassing op alle legeringen. Dit heeft niets met de kwaliteit te maken. Onder anderen Breuning legeert haar goud altijd tot de hoogst haalbare hardheid (150 V). Dergelijke beschadigingen vallen niet onder de garantie.
Ringen die gematteerd zijn zullen al naar gelang de omgang na verloop van tijd hun mattering verliezen. Dit valt echter voor de meeste modellen weer te herstellen. Een gepolijste ring (glanzend) kan in vrijwel alle gevallen door ons weer volledig gepolijst worden.
Witgoud wordt standaard gerhodineerd afgeleverd. Deze laag zorgt ervoor dat uw ring(en) en platina achtige kleur krijgt. Dit laagje zal na verloop van tijd verdwijnen door slijtage en zal de oorspronkelijke witte goudkleur weer te zien zijn. Al naar gelang u de keuze heeft gemaakt, met of zonder palladium legering zal er een licht gele verkleuring optreden. Dit is echter geheel natuurlijk. Ook kunnen er lichte tint verschillen ontstaan in bv groeven of freeslijnen waar het rhodium niet slijt. Dit valt met polijsten altijd weer ongedaan te maken.

Zilver
Wist je al dat zilveren juwelen nooit uit 100% puur zilver bestaan? Dat is namelijk te zacht. Om een sterker metaal te bekomen, maken we een legering. Dit metaalmengsel bestaat uit zilver en een klein beetje koper (of een ander metaal). Zo is het makkelijker bewerkbaar en gaat het langer mee.
De zuiverheid
De hoeveelheid puur zilver dat in een sieraad zit, drukken we uit in cijfers. Een verhouding 925/1000 bestaat voor 92,5% uit zilver en 7,5% andere metalen (meestal koper). De verhouding 835/1000 is dan weer 83,5% puur.
In heel wat landen is er een minimum zuiverheid voordat men iets zilver mag noemen. Bij onze noorderburen is dat bijvoorbeeld 800 duizendste.
Sterling zilver
Sterling zilver heeft een specifieke zuiverheidsgraad. Deze legering bestaat uit 92,5% puur zilver – of 925 duizendste. De naam Sterling zilver is afkomstig van het oud-Engelse woord “sterling’, wat “met een kleine ster” betekent. Het verwijst naar zilveren Normandische munten die met een ster bedrukt werden.

Diamant
Inzicht en uitleg in de 4 C’s van diamant
De waarde van een diamant wordt bepaald door een combinatie van de 4 verschillende kwaliteitsnormen, die de 4 C’s genoemd worden.
Cut / slijpvorm van de diamant
Diamant ontleent zijn schittering aan de breking van wit licht in alle kleuren van de regenboog. De slijper staat daarom voor de taak de facetten zodanig aan te brengen, dat het licht optimaal van het ene facet naar het andere wordt gekaatst. Diamanten worden in allerlei verschillende vormen geslepen, al zijn er zes klassieke slijpvormen die de boventoon voeren, waaronder de bekende ronde slijpvorm, die briljant wordt genoemd.
Diamant kan in de meest bijzondere vormen worden geslepen , de 6 meest voorkomende vormen zijn; Briljant / Markies / Peer / Smaragd / Ovaal en Hartvorm.
Alleen vakmensen zijn in staat de gloedvolle pracht van de diamant te onthullen. Een diamant kan tijdens het slijpproces wel 50% van zijn gewicht verliezen .
Clarity / Zuiverheid
Bijna alle diamanten bevatten minuscule sporen van andere mineralen, daarnaast zijn in sommige diamanten kleine haarscheurtjes waarneembaar. Deze worden ook wel “insluitsels” genoemd en zijn ze als het ware de vingerafdruk van de diamant. Globaal geldt ; hoe minder insluitsels een diamant heeft, des te zeldzamer en kostbaarder hij is. Een diamant die met een tienmaal vergrotende loep geen insluitsels vertoont, wordt loepzuiver genoemd.
Color / Kleur
Hoewel het merendeel van de diamanten kleurloos lijkt, hebben ze vaak een gele of bruine tint. Alleen de allermooiste diamant is kleurloos. De kleuren van een diamant worden aangegeven met letters van het alfabet.
Carat (Size) / Karaat
Bij alle edelstenen, dus ook bij diamant wordt het gewicht uitgedrukt in karaten. Het woord “Karaat”is afgeleid van een natuurlijke gewichtseenheid; de zaadjes van een johannesbroodboom. Vroeger werden deze zaadjes gebruikt als gewichtseenheid. Nu is 1 karaat 0.2 gram vastgesteld, en onderverdeeld in honderd puntjes. ( Zo wordt het in de volksmond ook wel genoemd)
Plated
Wat is dat gold plated nou precies? Een product is gold plated op het moment dat het bestaat uit een metaal dat in vloeibaar goud gedoopt is. Het staat ook wel bekend als verguld of gold filled. Onze gold plated producten hebben als basis sterling zilver met hier overheen een laagje goud. Bij deze producten vragen we altijd om uit te kijken met water en vloeistoffen, door aanraking met deze stoffen kan er meer wrijving ontstaan waardoor het laagje van het product afslijt. Dit gebeurt zeker niet altijd, maar kan op lange termijn wel gebeuren. Vaak zien we het bij ringen die om worden gehouden tijdens handen wassen, of bij het stukje oorbel dat door je oor heen gaat. Geen probleem natuurlijk als het product slijt, eronder zit een mooi zilveren product verstopt!
